Ramai orang terutamanya insan yang bergelar wanita yang sangat menginginkan bentuk badan yang ramping tanpa perlu bersusah-susah untuk bersenam. Banyak diet menyeksakan yang telah diamalkan namun masih gagal. Malah rata-rata rakyat Malaysia kini kian sibuk dengan tugasan harian, kerja lebih masa untuk menampung keluarga sehingga tiada masa untuk terus bersenam dan bersenam. Maka di sini kami kongsikan sedikit cara mudah yang mungkin anda boleh amalkan demi mencapai berat badan yang diidamkan.

cara kuruskan badan

Imej via [howrid]

Cara Kuruskan Badan #1 Minum Air Putih Dengan Banyak

Minumlah air putih secukupnya setiap 2jam. Ia bukan sahaja teknik hidrasi yang sangat efektif malah boleh menghindarkan diri dari pelbagai penyakit. Air putih sangat bermanfaat untuk metabolism tubuh anda. Ia merupakan kaedah untuk menguruskan badan yang plaing mujarab tanpa senaman! Minimum 2liter atau lebih adalah baik untuk anda kurus dan kekal langsing.

 

Cara Kuruskan Badan #2 Pola Pemakanan

Anda harus lebih menitikberatkan pola dan makanan seharian yang anda ambil jika mahu cepat kurus tanpa senaman. Anda adalah apa yang anda makan. Makan makanan yang kurang atau bebas minyak adalah lebih baik. Kurangkan juga garam dan karbohidarat dalam makanan jika anda mahu kurus dengan lebih cepat tanpa perlu bersenam. Makan apabila tiba waktunya dan sebelum lapar untuk mengelakkan anda makan dengan lebih banyak. Dan elakkan mengambil makanan ‘junk food’ kerana ianya mampu merosakkan diet anda.

cara kuruskan badan

Imej via [Bukanaku]


Cara Kuruskan Badan #3 Gunakan Pinggan Kecil dan Penyepit

Dengan menggunakan pinggan yang lebih kecil, makanan yang diambil atas pinggan akan kelihatan lebih penuh dan juga mengelakkan anda mengambil kuantiti makanan yang berlebihan. Makan dengan pinggan kecil dan penyepit boleh memperlahankan makan anda dan membantu anda merasa lebih cepat kenyang dengan kuantiti makanan yang lebih sedikit.

Lihat sahaja kebanyakkan kaum cina yang rata-rata makan dengan kaedah ini. Kerana itu bangsa Cina jarang sekali terlihat yang mempunyai saiz badan yang besar.


Cara Kuruskan Badan #4 Cukup Tidur

Tidur yang cukup dapat menjaga berat badan yang ideal. Pastikan anda tidur 8-10jam sehari. Tidur malam yang baik akan memberi impak yang besar terhadap metabolisme badan dan memancing tahap hormon yang stabil. Walaupun anda tidak melakukan apa-apa semasa tidur, badan anda akan tetap juga berfungsi membakar lemak antara 50 ke 100 kalori sejam.Cara Kuruskan Badan #5 Tidur Dalam Keadaan Yang Sejuk

Bukalah tingkap sewaktu tidur untuk menggalakkan angin malam memasuki ruang kamar anda. Penyelidikan dari National Institutes of Health ada menyatakan bahawa tidur dengan suhu 19°C dapat membantu tubuh anda menyingkirkan kalori kerana tubuh akan berfungsi membakar lemak untuk mengekalkan suhu badan.

cara kuruskan badan

Imej via [theAsianparent]Cara Kuruskan Badan #6 Menambah Agen Pembakar Lemak Dalam Makanan Seharian

Makan seperti biasa cuma menambahkan beberapa jenis makanan pembakar lemak ke dalam menu harian anda. Makanan seperti salmon, telur, kacang, minyak zaitun, lada panas dan teh hijau antara makanan yang dapat membantu anda membakar lemak dalam tubuh. Makanan seperti ini sangat membantu untuk meningkatkan metabolisme badan dan membakar lemak dengan lebih cekap.


Cara Kuruskan Badan #7 Ketawa

Mengikut kajian yang dijalankan oleh Journal of National Obesity, apabila anda ketawa penggunaan tenaga akan meningkat sehingga 20%. Ketawa menjadikan otot perut anda berfungsi untuk bergerak lebih dari biasa. Ketawa merupakan suatu senaman yang paling mudah untuk dilakukan maka mulai saat ini mulakan aktiviti harian anda dengan selingan menonton pelbagai rancangan komedi dan mulakan bersenam!

cara kuruskan badan

Imej via [Bidadari]


Terdapat banyak juga cara lain untuk kurus tanpa bersenam. 7 tips di atas adalah untuk panduan permulaan untuk anda dan adalah yang paling mudah. Semua tips di atas adalah sangat penting bukan sahaja untuk pengurusan berat badan malah untuk kesihatan mental dan fizikal anda juga. Selamat mencuba!

Salah satu cara untuk menguruskan badan dan menurunkan berat badan dengan mudah dan berkesan adalah mengamalkan minuman Jus Aimra’a.  Jus Aimra’a atau lebih dikenali dengan nama Aimra’a adalah produk kesihatan wanita yang selamat dan terbukti berkesan untuk anda amalkan.

Aimra’a dirumus khas daripada Kurma, Madu, Pueraria Mirifica, Acai Berry dan herba kesihatan terbaik untuk wanita. Setiap bahan-bahan yang terkandung dalam Aimra’a mempunyai khasiat dalam mengurangkan lemak badan yang berlebihan dan kolestrol jahat.  

Selepas mengamalkan Jus Aimra’a, perut akan terasa lebih cepat kenyang dan anda akan mengambil makanan dalam portion yang sedikit berbanding sebelumnya. Ia terbaik sekiranya anda bercadang untuk menguruskan badan dan amalkan pemakanan secara diet.  

Tak terasa nak makan banyak macam selalu, malah boleh kawal pemakanan. Jus Aimra’a tidak menjadikan anda cirit-birit, tetapi ia membuang toksid dalam badan dengan cara mudah dan selamat. Jangan risau memikirkan anda akan selalu ke toilet untuk buang air besar, sebenarnya tidak. Anda ke toilet untuk buang air kecil kadang-kala.

Kesan seawal dua minggu, perut lebih kempis dan kurus berbanding sebelumnya, namun ia berdasarkan tubuh badan masing-masing. Yang penting, amalkan setiap hari dengan 2 sudu sehari.

kuruskan badan tanpa bersukan

Paling penting, ia dapat menguruskan badan tanpa bersukan. Jom amalkan Jus Aimra’a bermula dari sekarang!