Susu ibu sememangnya makanan terbaik untuk bayi. Selepas sahaja melahirkan anak, para ibu akan menjalani proses berpantang. Kadang kala susu badan pada ibu akan keluar dengan banyak sehingga usia anak berumur dua tahun dan ada juga yang susunya keluar sedikit sahaja dan ada yang tak keluar langsung. Oleh itu, kenalilah cara banyakkan susu badan ketika berpantang. 

1.  Kerap Menyusu

Biarkan bayi anda memutuskan berapa lama mereka ingin menyusu. Bayi mempunyai kemahuan dan kecederungan yang tersendiri, ada yang menyusu dengan cepat dan ada bayi yang suka bergantung kepada payudara anda dengan lebih lama. Menyusui bayi anda boleh mengambil masa dari beberapa minit sehingga ke satu jam. Berikan bayi anda masa yang dia diperlukan dan jangan ganggu dia semasa menyusu. Sebenarnya, susu ibu mudah dihadami.  Oleh sebab itu, bayi yang menyusu badan menyusu dengan lebih kerap berbanding bayi yang menyusu botol.

2.  Minum Banyak Air Kosong

Air putih merupakan salah satu zat gizi yang sangat penting bagi ibu saat menyusui anak. Air putih penting bagi tubuh ibu sendiri dan untuk bayi supaya dapat membantu ibu melancarkan pencernaan dan membantu terbentuknya sel darah merah. Untuk hasil yang optimum, minum 2 ke 3 liter air kosong sehari. Walaupun anda rasa mual, susah atau tak sedap, anda perlu ingat ia adalah untuk kebaikan bayi.

3.  Amalkan Makan Herba

Ibu yang sedang menyusu haruslah berwaspada dalam pemilihan makanan dan minuman kerana takut kalau boleh mempengaruhi susu ibu dan kesihatan bayi. Sebahagian masyarakat berpendapat bahawa minum jamu tertentu dapat memperbanyakkan susu ibu. Terdapat pelbagai jenis jamu yang ditemui di pasaran, dan yang paling terkenal adalah jamu yang berasaskan kunyit. Makanan herba dapat banyakkan susu ibu ketika berpantang.

4.  Mengurut Payudara

Urutan payudara bagi ibu menyusu ini adalah penting buat ibu-ibu yang sedang menyusukan bagi merangsang pengeluaran susu ibu yang lancar dan melegakan rasa bengkak pada payudara semasa bayi menyusu. Kalau rasa susah nak urut sendiri, mintalah bantuan suami atau ibu anda. Tak pun, panggil tukang urut yang tahu letak kedudukan urat untuk banyakkan susu. Dengan urutan yang betul, anda dapat banyakkan susu badan ketika berpantang dengan mudah.

5.  Jangan Terlalu Stress

Hormon inilah yang sangat dipengaruhi oleh suasana hati yang dirasakan  ibu. Oleh kerana itu, jika ibu stress, ASI tidak boleh mengalir dengan baik kerana hormon oksitosin yang tersendat. Hal ini, takut kalau terlalu stress bentuk tubuh atau payudaranya boleh berubah dan takut terjangkit penyakit selama masa ASI eksklusif. Oleh itu, ibu perlulah biarkan pemikiran dan emosi dalam keadaan aman dan tenang selalu.

6. Teknik Penyusuan Haruslah Betul

Bahagian mulut bayi perlu diletakkan dengan betul ke payudara ibu. Biasanya, posisi dan cara meletakkan bayi ke payu dara datang secara semulajadi tetapi terdapat ibu dan bayi yang memerlukan masa dan latihan. Selain itu, hafal dan fahamkan teknik penyusuan yang betul. Kalau rasa ragu-ragu minta jururawat di wad bersalin itu tengok sama ada betul atau tak cara anda itu. Dengan teknik penyusuan yang betul, pengeluaran susu dapat ditingkatkan sekaligus dapat banyakkan susu badan ketika berpantang.

7. Jauhi Makanan Perenjat Penghasilan Susu

Antara makanan perenjat susu adalah yang bersifat diuretic, iaitu yang menggalakan pembuangan air kecil.  Sayuran lain yang terbukti merenjat penghasilan susu sekiranya diambil dengan banyak termasuklah kobis, parsley dan oregano. Malahan minuman koko yang terkenal juga dikatakan mampu merenjat penghasilan susu. Kebergantungan kepada makanan dan minuman pemberi tenaga akan menyebabkan tubuh anda kekurangan nutrisi berbanding jika anda makan makanan berkhasiat. 

8.  Minum Jus Aimra’a

Jus Aimra’a bersifat antioksidan dan mempunyai khasiat zat buah delima, habbatussauda, kurma dan ginseng.  Ia adalah minuman botanical semulajadi yang selamat dan terbukti berkesan dalam meningkatkan susu badan ketika berpantang.  Bagi kaum ibu, makanan buah-buahan atau herba yang dapat memberi zat meningkatkan susu badan akan membantu menghasilkan susu dengan lebih banyak lagi.  Dengan mengamalkan Jus Aimra’a, ibu-ibu pasti senang hati dan cukup tidur, sebab bayi pun kenyang dapat minum susu yang banyak.

Tahukah anda, kurma dapat meningkatkan tenaga ibu-ibu yang berpantang, habbatussauda dapat menyihatkan tubuh badan bayi dan ibu serta mengelakkan dari terkena penyakit-penyakit yang tular di luar sana, ginseng dapat merawat luka dalaman dan menstabilkan hormon dimana turut membantu meningkatkan susu badan seorang ibu ketika berpantang. Begitu juga dengan buah delima yang memberi zat dan bersifat antioksidan terhadap tubuh badan.

web banner rihura mobile

Kelebihan Jus Aimra’a Untuk Ibu Berpantang Dan Selepas Bersalin

  • Memperbanyakkan Susu Ibu – Susu bertambah banyak & lancar, Bayi mudah kenyang dengan cepat

  • Meningkatkan Tenaga Luar dan Dalam – Lebih cergas, aktif dan bertenaga, Kuat tenaga luaran dan batin

  • Menurunkan Kolestrol dan Lemak Berlebihan – Kadar kolestrol makin rendah, Menghilangkan lemak berlebihan

  • Merawat Luka Dalaman & Luaran – Tiada haid berlebihan, pendarahan, Luka bersalin & luka luaran makin baik

  • Mengetatkan Vagina & Menguatkan Rahim – Menguatkan rahim dan mengetatkan Miss V

  • Hilangkan Keputihan & Kekalkan Kelembapan – Tiada keputihan dan kekeringan Miss v, Miss v makin lembab dan selesa

  • Atasi Sakit Senggugut & Menopous – Haid lebih lancar tanpa senggugut, Sakit hampir menopous berkurangan

Selepas berpantang pun tiada masalah untuk minum jus aimra’a seperti biasa. Wanita yang belum berkahwin pun disarankan minum jus aimra’a untuk stabilkan hormon, haid dan dapatkan tubuh badan yang mantap (payudara yang punggung) seperti yang anda idamkan!

testimoni puan wiza susu badan bertambah

“Bagus untuk tingkatkan susu ibu dan kuatkan tenaga tubuh badan”

 

Klik untuk view

 

 

PENCARIAN PRODUK DAN PENYELESAIAN MASALAH ANDA TAMAT DI SINI, NIKMATI KANDUNGAN HERBA CAMPURAN MAKANAN SUNNAH TERBAIK KHAS UNTUK KESIHATAN & KECANTIKAN WANITA.

Whatsapp Segera Untuk Pertanyaan/Pembelian

wasap.my/60105012717/AimraaviaBE
wasap.my/60105012717/AimraaviaBE
wasap.my/60105012717/AimraaviaBE

Rujukan

  1. Theasianparent
  2. Momma
  3. pantangplus